[Home/Nieuws]  [Magazines]  [Meetings]  [Downloads]  [Redaktie]  [Geschiedenis]


ISDN
door Devil's Eye

PTT Telecom komt met enkele bijzondere ISDN-aanbiedingen

Woensdag 28 augustus 1996, Actie ISDN-entreegeld
Van 1 september tot en met 31 december hoeft u bij een ISDN-2 aansluiting géén entreekosten te betalen. Dit mits u op hetzelfde moment 1 of 2 telefoonlijnen inlevert. Omdat u met een ISDN-2 aansluiting standaard over twee lijnen beschikt, is het een logische stap. Entreekosten bedragen gewoonlijk f 450,-.

Prijsverlaging ISDN-Migratiepakket
Per 2 september bedraagt de prijs van het ISDN-Migratiepakket f 249,- (incl.BTW). Bij gelijktijdige aanschaf van een ISDN-2 aansluiting betaalt u slechts f 199,- (incl. BTW). De prijs van de voeding NT1 is f 19,95 (incl. BTW). Bovengenoemde prijzen gelden bij gelijktijdige aanschaf van een ISDN-2 aansluiting èn inlevering van één of meer analoge lijnen.

Voor die f 199,- komt een PTT monteur dan langs om aan een aderpaar de infrastructuur aan te sluiten (bij aansluiting van een 3e lijn), waarop hij vervolgens via een kabeltje van 70 cm de NT1 (Network Terminator 1) aansluit. Op de NT1 kunnen parallel 8 ISDN apparaten worden aangesloten (TE - Terminal Equipment).

ISDN
ISDN is eigenlijk gewoon een digitale telefoonaansluiting, en wordt gewoon aangesloten op de bestaande bekabeling van de PTT. In feite is het verkeer tussen de centrales altijd al digitaal geweest maar met ISDN is het eindelijk mogelijk voor ons om op hoge snelheden en met goede kwaliteit te bellen. Een ISDN verbinding komt binnen 2 seconden tot stand, en met een ISDN kaart haal je zo'n 8000 cps als je 1 kanaal gebruikt. Je kunt de kanalen ook koppelen, maar dan betaal je dubbel. ISDN heeft ook nog wat extra mogelijkheden zoals CLIP, doorschakelen, kostenindicatie en meerdere nummers (MSN - Multiple Subscriber Number) op een aansluiting. Als je analoge lijnen wilt inleveren en je oude nummer(s) wilt houden, informeer dan eerst even bij 06-0403 of je aangesloten bent op een 5ESS centrale, zo niet dan verandert je nummer.

Caller ID (CLIP) werkt bij ISDN eigenlijk alleen als je belt naar een andere ISDN lijn, omdat het op het gewone analoge net officieel nog niet is ingevoerd. Enkele centrales sturen al een caller id packet mee, zoals de 010-lijnen van de 06 verdeler en weer andere centrales geven niets of 'Nummer Onderdrukt'.

Een ISDN-2 aansluiting bestaat uit 2 B-kanalen van ieder 64 Kbit/s en 1 stuurkanaal, het D-kanaal van 16 Kbit/s. Het gebruik van dit kanaal is gratis, en wordt uitsluitend voor stuursignalen gebruikt. Dit stuurkanaal is echter alleen 16 Kbit/s tot aan de centrale. Vanaf daar wordt alleen nog het Call Setup-packet doorgestuurd, als je dit kunt wijzigen kun je uiteraard gratis bellen, alleen is het met
een zeer lage snelheid, zegmaar zo'n 30 baud. Er zijn al wel kastjes te koop waarmee dit kan. In de zeer nabije toekomst begint de PTT met het invoeren van nieuwe diensten over het D-kanaal, uiteraard wel tegen een iets hogere snelheid (plm. 9600 bps); packet-switching, X.25diensten.

De NT1 is het basisdeel van je ISDN aansluiting, hier komt de PTT lijn binnen en hierop sluit je je S0-bus of direct TE aan. Er zijn 2 typen NT1's in omloop. Waar de gebruikershandleiding van de IAS-460 (voeding voor de NT1) het volgende over zegt:

Uw ISDN-aansluiting is afgewerkt op de NT1, het scheidingspunt tussen de kabels buiten (de openbare infrastructuur) en de interne bekabeling. Er zijn op dit moment 2 typen NT1: type- nummer IAS-412 en typenummer IAS-415).

NT1 type IAS-412
Aan de onderzijde bevinden zich drie connectoren op de connecten rechtsonder, met de benaming LINE, wordt de plug van de kabel naar de openbare ISDN-telefooncentrale aangesloten. Linksonder bevinden zich twee connectoren met de benaming TERMINAL. De voeding kan worden aangesloten op de linker connector.

NT1 type IAS-415
Aan de onderzijde van de NT1 met typenummer IAS-415 bevinden zich 3 connectoren en er komt een kabel uit voor de verbinding met de openbare ISDN-telefooncentrale. Aan de rechterzijde van de NT1 bevinden zich 28 pins connectoren met de benaming TERMINAL. hierin kunt u de plug van de S-bus steken en eventueel een ander randapparaat. ook is het mogelijk de NT1 in het midden van de S-bus op te nemen. Links van de connectoren met de benaming TERMINAL zit de 6-pins connector met de benaming EPS (external Power Supply) voor de voeding.

Bij de oplevering van de ISDN aansluiting wordt de NT1 nadat hij getest is, verzegeld door middel van een achtkantige 'plug' die in de NT1 wordt gestoken waardoor hij niet meer open gaat zonder grof geweld toe te passen. Met een speciale sleutel zou ie open kunnen, maar ik denk dat het met een schroevendraaier ook wel lukt, probleem is alleen dat als je hem sloopt en het zegel is beschadigd jij er zelf voor verantwoordelijk bent. De NT1 wordt in Nederland gemaakt bij AT&T
Network Systems.

Bepaalde ISDN TE (zoals telefoons) hebben voeding nodig. Je kunt zo'n voeding natuurlijk kopen, je krijgt dan een adapter van de ptt met een kabeltje dat je aansluit op de aansluiting EPS op je NT1, maar de handleiding meldt dat als de voeding uitvalt een ISDN-toestel kan worden gevoed vanuit de centrale. Ik heb dit even geprobeerd en het blijkt dat dit geen problemen oplevert. Gratis stroom dus.

Tot slot nog de oproepcodes zoals deze bij ISDN worden gebruikt:

0 Beeldtelefoon 8 X.25 Diensten
1 Analoge Diensten 9 Teletex 64
2 A/B Diensten 10 Mixed Mode
3 X.21 Diensten 11 -
4 Fax Group IV 12 -
5 Bildschirmtext (BTX, 64 kbps) 13 Telewerken
6 - 14 Grafiktelefondienst
7 Data (64 kbit/s) 15 BTX (nieuwe standaard)

 

De informatie in 't Klaphek dient slechts een educatief doel. Gebruik van deze informatie zou strafbaar kunnen zijn. De redaktie wijst iedere verantwoordelijkheid voor gebruik door lezers van de in 't Klaphek opgenomen informatie af. De mening van een auteur weerspiegelt niet noodzakelijkerwijs de mening van de redaktie of uitgever.