[Home/Nieuws]  [Magazines]  [Meetings]  [Downloads]  [Redaktie]  [Geschiedenis]


Leesvoer
door dr. Phrankenstein

Historie
Phreaking gaat zeker terug tot het begin van de jaren vijftig, toen in Engeland via de 'toll A drop back'-methode met een gewone telefoon gratis verbindingen konden worden opgebouwd. Sinds die tijd zijn de hulpmiddelen van phreaks alleen maar gecompliceerder geworden: eerst kwamen er draaischijven met elf gaten en zogenaamde 'zwarte dozen', daarna toongeneratoren op buizen en transistoren. Computers werden pas op grote schaal ingezet toen de Apple ][ met AppleCat-modem verscheen. Hiermee kon de in de USA gebruikte R1-toonsignalering op interlokale lijnen worden nagebootst.

Truuks
Hoewel veel phreaktruuks uit het verleden technisch achterhaald zijn, blijken de ideeen die achter deze truuks schuil gaan vaak nog verrassend actueel. Zo heeft het spelen met R2 veel weg van spelen in R1 en C4. Deze laatste twee signaleringsstelsels zijn inmiddels zo goed als uitgestorven. Toch is juist over deze relatief primitieve systemen veel in de literatuur te vinden. Ook het hoppen van telefooncentrale naar centrale, nu nog steeds mogelijk al wordt het zonder technische hulpmiddelen steeds lastiger, blijkt al in de 2e wereldoorlog door het verzet veelvuldig te zijn toegepast om onopgemerkt voor de Duitse bezetter door heel Nederland te bellen. Toen en nu: verborgen nummers in het bestaande nummerplan om de onwetende onwetend te laten.

Voor de oprechte phreak is de drijfveer altijd dezelfde gebleven: door te spelen met de telefoon en de centrales wordt kennis verkregen die anders verborgen blijft in interne documenten van PTT's.

Phreaking vs hacking
Mijn persoonlijke mening is dat phreaking en hacking in wezen identieke bezig-heden zijn. Alleen de benodigde apparatuur en codes zijn anders. Referenties naar boeken over hacking kom je hieronder echter alleen tegen voor zover ze ook betrekking hebben op phreaking. Ik ben geen expert op het gebied van hacken, dus belezen hackers, meldt u!

Literatuur
Niet alle verhalen van phreaking zijn in het verleden opgetekend, maar veel is te vinden in de literatuur (dat is boek, tijdschrift en internet). Het is natuurlijk een schande dat de gewone bibliotheken maar zeer weinig boeken hebben over dit onderwerp; de meeste informatie is slechts toegankelijk via technische bibliotheken of bijvoorbeeld de Amerikaande Library of Congress. Een voorbeeld van een technische bibliotheek is die van de TUDelft, de grootste in Nederland. Per internet kom je daar via telnet mainf.tudelft.nl. Je kunt bijvoorbeeld op onderwerp 'telefonie' zoeken in de catalogus, maar dat levert je zo veel titels dat je al snel het spoor bijster zult zijn. Als leidraad geef ik hieronder een aantal referenties waarvan ik denk dat ze interessant zijn voor zowel de oppervlakkig geinteresseerde (want zo begint het meestal) als voor de gevorderde phreak. In komende nummers wil ik de lijst uitbreiden. Een aantal boeken is niet meer leverbaar, dus die zal je tweedehands op de kop moeten tikken (bij de Slegte, bijvoorbeeld).

Technisch
Telephony, J. Atkinson, Pitman & Sons, London, 1968,
ISBN 273 43181 1
Behandelt signaleringen (volume 1) en schakelsystemen (volume 2) in het netwerk van de 'British Post Office', zeg maar de engelse PTT. Lijvig en gedetailleerd werk van hoog niveau.

Electronic Switching, Grinsec, North Holland, New York, 1983,
ISBN 0-444-86448-2
Behandelt op hoog niveau bestaande telefoonschakelsystemen. Titel dekt niet geheel de lading maar handig als naslagwerk voor verschillende centraletypes. Vertaald uit het Frans, dus met nadruk op in Frankrijk gangbare centrales.

Automatische Telefonie, van Hemert, PTT, Den Haag, 1968,
Behandelt het Nederlandse telefoonnet tot in detail. Achterhaald, toch zeer de moeite waard voor wie is opgegroeid met relaistechniek. Termen als vangschakeling en veelspreker worden hier geintroduceerd. Veel schakelingen en voorzien van uitklapschemas. Ik houd me voor een exemplaar aanbevolen!

Protocollen (signaleringen)
Signalling in Telecommunications Networks, S. Welch, Peregrinus, London, 1979,
ISBN 0 906048 04 4
Het voormalig Hoofd Signaleringen van de 'British Post Office' beschrijf alle gangbare signaleringstypes uit de jaren zeventig, waaronder vele esoterische van Britse makelij. Dient al jaren als standaardwerk voor phreaks en behandelt naast C1...C5 ook de regionale systemen R1 en R2. Een must en nog erg bruikbaar!

Signalering: de taal van de Telefonie, L. de Vries, Kluwer, Deventer, 1995,
ISBN 90 5576 002 1
Alle signaleringen inclusief C6 en C7, alsmede het verschijnsel ISDN worden hier uit de doeken gedaan. Aan te bevelen en bovendien zeker nog leverbaar. Op dit boek komt Klaphek nog zeker terug!

Historie
Bellen voor de vrijheid, Hogesteeger, PTT-Museum, Den Haag, 1990,
ISBN 90-73244-03-X
Behandelt illegale telefoonverbindingen in de Tweede Wereldoorlog. Bevat ook voor niet-historici zeer wetenswaardige feiten en details. Bellen van Den Haag naar Maastricht kon niet rechtstreeks en ging via een extra omweg om tracering door Duitsers haast onmogelijk te maken: 01790-4-4180-6-4100-9-4400-7-4450-6-4400- deed toen wat nu 043 doet! Verantwoord.

Hacking
Hackers, S. Levy, Dell, New York, 1984,
ISBN 0-440-13405-6
Schetst een beeld van de ideeën achter hacks en phreaking. Veel namen worden genoemd. Niet essentieel maar wel leuk(zie recentie in Hacktic 2).

The Hacker Crackdown, B. Sterling, Bantam, New York, 1992,
ISBN 0-553-56370-X
Toegespitst op de Amerikaanse situatie maar onderhoudend. Diverse stories uit de Amerikaanse scene, Craig Neidorf, Steve Jackson Games en de EFF. Vlot (zie recentie in Hacktic 18/19).

Het Koekoeksei, C. Stoll, De Haan, Houten, 1989,
ISBN 90 269 4167 6
Wellicht het bekendste boek over het opsporen van een stel Duitse computerkrakers. Waargebeurd en onderhoudend, geschreven vanuit het gezichtspunt van de armlastige wetenschapper die vindt dat hackers zijn bestanden met rust moeten laten. Aan deze vertaling werkte de bekende Delftse hoogleraar Herschberg mee. Beetje soft en vleugje flower-power. Verplicht! (zie recentie in Hacktic 3)

Handboek voor computerkraken en beveiligen, H. Cornwall, Century, London, 1985,
ISBN 90 6985 004 4
Deze vertaling van 'The hackers handbook' geeft een beschrijving van de eerste schreden van de auteur op het hackerspad. Zijn eerste hack was het Nederlandse   Viditel-systeem. Ook aandacht voor phreaking. Geeft een goed idee waar je als   phreak je informatie vandaan moet halen. Aan deze druk werkte ook weer prof. Herschberg mee (autoriteit!). Vanaf de tweede druk zijn enkele details gewijzigd doordat de uitgeverij in juridische problemen kwam. Het schema van 'n black box vind je dus echt alleen in de eerste druk!

Volgende keer: internetsites en tijdschriften!

De informatie in 't Klaphek dient slechts een educatief doel. Gebruik van deze informatie zou strafbaar kunnen zijn. De redaktie wijst iedere verantwoordelijkheid voor gebruik door lezers van de in 't Klaphek opgenomen informatie af. De mening van een auteur weerspiegelt niet noodzakelijkerwijs de mening van de redaktie of uitgever.