[Home/Nieuws]  [Magazines]  [Meetings]  [Downloads]  [Redaktie]  [Geschiedenis]


Voorwoord

Overal en Nergens, Winter 1999

Beste lezers,

Hier is dan Klaphek 5, de laatste Klaphek van deze eeuw (en niet van het millenium, want dat is pas volgend jaar afgelopen). Wij zien vol verwachting de eeuw-wisseling tegemoet. Hoeveel systemen zullen het overleven? Krijgt iedereen vier-dubbel saris, of juist helemaal niets? Er schijnen zelfs mensen te denken dat de 3e wereldoorlog zal uitbreken. Maar gelukkig zullen er altijd mensen met gezond verstand blijven. Wat kan het verschil van twee cijfertjes toch wel niet een hoop publiciteit te weeg brengen.

Op zondag 31 Oktober was de eerste Klaphek-meeting. Ongeveer 25 geinteresseerden zijn op komen dagen. Het was heel gezellig en leerzaam. De volgende meeting staat ook al op de planning. Zie voor meer info de meetings-pagina.

Misschien heb je het in nummer 4 wel gemist: Lezerspost! Wij kunnen er maar niet genoeg van krijgen, dus stuur al je emailtjes naar redaktie@klaphek.nl In dit nummer van 't Klaphek zul je dan ook weer een stapeltje lezerspost aantreffen.

Zoals je waarschijnlijk wel gemerkt hebt wordt Nederland in korte tijd bedolven onder een grote hoop technologie. Het schijnt dat meer dan de helft van alle nederlanders zich al verheven heeft tot de status 'internetter' en er lopen miljoenen mensen rond met een gsm. Hoeveel van de mensen zijn op de hoogte van de privacy risico's die ze lopen? Belangrijke stukken zonder encryptie het internet over zijn dan ook heel gewoon. Is GSM dan echt niet af te luisteren? Een aantal Israeliers hebben een theorie beschreven waarmee het mogelijk zou moeten zijn (bijna) real-time het A5/1-protocol    te decrypten. Voor zover ons bekend heeft nog niemand dit in de praktijk uitgevoerd. GSM is in ieder geval wel fraudegevoelig als wij de politie mogen geloven, al zijn ze het hier onderling niet over eens ;-). Misschien ook leuk om te lezen is het boek "Luisterrijk" van Janssen en Jansen. Hierin staat onder andere dat Nederland het land is met het relatief hoogste aantal (geregistreerde) taps. Ook hebben wij vernomen dat gsm-toestellen op enkele centimeters nauwkeurig te bepalen zijn, ipv de 'officiele' 40 meter. Wij zijn zelfs gsm-toestellen tegen gekomen die na een keer stil rinkelen  -automatisch- opnemen, als je de oortelefoon aansluit. Alleen hebben ze hier nog niet genoeg tijd aan besteed, want de geluidskwaliteit is echt erg slecht.

Ook door de lucht en over het telefoonnet vliegen de belangrijke mededelingen je je om de oren. Het wordt dus hoog tijd om hier iets aan te gaan doen. Hackers zijn dan ook de juiste personen om hier iets aan te veranderen. Maak mensen er van op de hoogte dat ze zulke risico's lopen. Mocht je iemands voice mail box gehackt hebben, wees dan tenminste zo vriendelijk om de eigenaar erop te wijzen dat zijn pincode wel heel makkelijk te raden was. Doe je dat niet, dan laat dat zo'n slechte indruk achter, niet alleen van jezelf, maar van hacking in het algemeen. Want hackers worden als het even kan graag op de grote hoop gegooid met criminelen. Als je dan zo nodig een site moet defacen, laat dan in ieder geval een nuttige boodschap achter en vertel ze hoe hoe ze hun beveiliging kunnen verbeteren. Hackers hebben dan een maatschappelijk nut in de samenleving, en wij denken dat dat erg belangrijk is.

Het zou inderdaad wel eens kunnen kloppen dat als alle hackers hun krachten bundelen we heel wat schade aan zouden kunnen richten, maar hackers hebben geen criminele intenties! Een hacker moet zich dan ook goed bewust zijn van de consequenties die hacken met zich mee kan brengen. Hackers zijn gewoon nieuwsgierige mensen met een relatief grote hoeveelheid kennis van technologie. Laten wij die kennis dan gebruiken om van de wereld iets goeds te maken. Zorg er voor dat niet grote getale mensen gebruik maken van onveilige systemen, door beveiligingsfouten aan het licht te brengen. Of zorg ervoor dat deze systemen wel veilig worden. Immers kennis is macht. In ieder geval zal de overheid hier op korte termijn geen oplossing voor bieden, want die hebben geen flauw benul wat er precies aan de hand is. . De uitdrukking "ik heb de bel horen luiden, maar ik weet niet waar de klepel hangt" lijkt mij hier zeer op zijn plaats. Wellicht lijkt het ons een goed idee om eens kritisch nar het wetsvoorstel Computer Criminaliteit II te kijken (zie ook http://www.overheid.nl/op/ en zoek op "computercriminaliteit"). Ze zeggen wel eens, "if privacy is outlawed, only outlaws will have privacy". Maar de overheid wil zelf het liefst zoveel mogelijk privacy hebben. Getuigt dat van criminele bedoelingen?

Iets anders wat misschien ook wel het vermelden waard is zijn alle databases waarin persoonsgegevens worden opgeslagen. Gemiddeld schijnt elke nederlander 100 x geregistreert te zijn. Als je al die databases koppelt kun je heel veel te weten komen over allerlei mensen. In hoeverre hiervan gebruik wordt gemaakt is natuurlijk het geheimpje van de grote bedrijven, maar dit zou wel eens beduidend hoger kunnen liggen dan je zou verwachten. Misschien zat George Orwell er in 1984 een paar jaar naast, maar ik denk dat hij wel gelijk zal (kunnen) krijgen. Dus pas op! Hoe zou jij je voelen als je in het meest bekende huis van Almere zat?

Dus zorg ervoor dat NO brother is watching you :-)

De Redaktie



De informatie in 't Klaphek dient slechts een educatief doel. Gebruik van deze informatie zou strafbaar kunnen zijn. De redaktie wijst iedere verantwoordelijkheid voor gebruik door lezers van de in 't Klaphek opgenomen informatie af. De mening van een auteur weerspiegelt niet noodzakelijkerwijs de mening van de redaktie of uitgever.