[Home/Nieuws]  [Magazines]  [Meetings]  [Downloads]  [Redaktie]  [Geschiedenis]


Dienst Wisselgesprek
door Petra Poeldyck

Intro
Enkele maanden geleden werd in Nederland de dienst wisselgesprek officieel geintroduceerd. Wisselgesprek wordt door kenners aangeduid met 'Call Waiting' en biedt de klant een grotere bereikbaarheid. Deze grotere bereikbaarheid leidt ertoe dat er meer telefoongesprekken tot stand komen en dat de winsten op het telefoonverkeer stijgen. Hier volgt een verslag van een gebruikster.

Werking
Persoon X is geabonneerd op wisselgesprek en wordt gebeld door Y. X en Y praten met elkaar en nu probeert een derde persoon die Z heet, Y te bellen. Z krijgt de bezettoon omdat Y geen wisselgesprek heeft. Z probeert nu X te bellen. Op dat moment hoort X een piepje ten teken dat iemand hem probeert te bellen. X voelt zich een beetje opgelaten, omdat Y net een vreselijk geil verhaal over Windows NT aan het vertellen is dat X graag wil afhoren... Y hoort dat piepje niet en vertelt lustig door. Na 10 seconden hoort X weer een piepje. "Verdomme, dat stomme wisselgesprek ook!" denkt X en zegt tegen Y: "Uuuh, sorry, maar ik moet effe flashen". "Flashen?", zegt Y, "Wat is dat?". "Dat is als iemand anders me belt terwijl ik eigenlijk bezet ben. Dan moet ik flashen om die ander te kunnen horen". "Maar die ander hoort toch al de bezettoon?", vraagt Y die kennelijk meer verstand heeft van computers. "Nee", zegt X, "dat is niet zo. Die ander hoort de gewone wektoon. Als ik nu niet snel flash denkt die ander dat ik niet thuis ben en belt ie me vanavond niet meer terug omdat ik vanavond normaal gesproken bij de Jonge Onderzoekers aan het solderen ben". "Kan je dat dan niet uitzetten?", probeert Y nog, maar het enige wat hij hoort is stilte. X heeft kort de flashtoets op zijn telefoon ingeduwd en spreekt nu met Z. Y staat in de wachtstand maar zijn telefoontikker loopt door. "Shit", mompelt hij, "dat stomme wisselgesprek ook!". Het induwen van de flashknop of het kort induwen van het hoorncontact heet dus flashen. Nadat X flashte konden X en Z met elkaar flashen. Z blijkt een klasgenoot van de zus van X en vraagt "Mag ik je zus even spreken?". "Uhhh, nee, dat mag je niet, want ik heb iemand in de wacht". "In de wacht???" zegt Z, "Lul niet, geef me je zus!" Terwijl X aan Z uitlegt wat in de wacht staan betekent, is Y zijn woede aan het opkroppen. "Nog 10 seconden, dan leg ik echt neer" denkt ie. "Stom wisselgesprek". X legt uit aan Z dat, als ie zijn zusje wil spreken, Z even moet wachten totdat het gesprek met Y achter de rug is. Z hoeft niet neer te leggen, het zal echt niet lang duren. X flasht en Z verdwijnt in de wacht terwijl X en Y weer met elkaar kunnen spreken. "Klote uitvinding", denkt Z nog, "maar laat ik toch maar even wachten. Het zal niet lang duren". Nadat Y zijn verhaal over Windows NT met grote iritatie in zijn stem heeft afgemaakt, vergeet X zijn zusje te waarschuwen en legt de hoorn op de haak. "Goed verhaal", denkt ie nog, "jammer dat Z er zo nodig tussen door kwam. O shit, ik had niet mogen neerleggen! Ik had moeten flashen en mijn zusje moeten roepen. Door neer te leggen heb ik de verbinding met Z verbroken. Dat wordt geheid ruzie."

Enkele feiten
Het is pas mogelijk een wisselgesprek te voeren zodra je verbinding is opgezet en het gesprek is begonnen. Als X Y probeert te bellen, maar Y neemt niet op, dan krijgt Z die X belt toch de bezettoon.

Het is een feit dat, als je eenmaal bent geabonneerd, je de dienst niet kan blokkeren als je wordt opgebeld. De PTT raadt gebruikers van faxen af wisselgesprek te nemen, omdat bij een binnenkomend faxbericht de transmissie wordt gestoord door het piepje dat op de lijn wordt gezet als een tweede persoon naar die faxlijn probeert te bellen.

Dat je wisselgesprek dus niet tijdelijk kan blokkeren voor binnenkomende gesprekken is het grootste gemis. Daarnaast zou het uitermate prettig zijn dat degene die iemand belt die wisselgesprek aan heeft staan en die in gesprek is met een ander (Z die X belt die met Y in gesprek is), een gesproken aankondiging zou krijgen dat de gebelde wisselgesprek heeft en momenteel in gesprek is. Daardoor zou de beantwoording langer kunnen duren dan normaal. Een afwijkende wektoon zou ook al een uitkomst zijn.

Voor uitgaande gesprekken publiceerde Klaphek in nummer 1 als de uitschakelcode, die op gespreksbasis werkt. #43* schakelt de dienst uit gedurende de duur van het gesprek wat je nu gaat voeren. Na #43* typ je gewoon door, het nummer na #43* is het nummer dat je belt. Vooral als je modemt is het van belang deze cijfers in je dialstring op te nemen, omdat anders je modemverbinding gegarandeerd wegvalt tijdens een binnenkomend gesprek! Het is een raadsel waarom de PTT deze uitschakelcode niet noemde in de eerste folders die ik onder ogen kreeg bij de Primafoon. Ook 06-0402 was niet in alle gevallen op de hoogte van deze uitschakelmogelijkheid. Overigens moet je wel een toontelefoon hebben.

Bij wisselgesprek kan er maar 1 gesprek in de wacht worden gezet. Elk volgende gesprek dat zich aandient krijgt wel de bezettoon.

Om de detectie van de flash mogelijk te maken, is er iets veranderd aan de verbreektimer in de centrale. Ik ben aangesloten op een A.X.E. van Ericsson, en daar mag ik bijna 1,5 seconden mijn hoorncontact induwen om te flashen. Langer dan 1,5 seconden induwen is stom: de centrale denkt dat ik heb neergelegd! Nu blijkt deze langere verbreektimer ook te zijn ingesteld als ik een normaal gesprek voer met mijn vader (die is kapitein op de Long Lines, een kabellegschip) via Inmarsat. Omdat ik weet dat de kosten via Inmarsat wel fl.18,= per minuut zijn, kost me deze verlengde neerlegherkenning per gesprek wel 3 tikken extra!!! Roof is het.

Ongemerkt is de interface tussen onwetende beller en de telefoon veranderd. Stel dat Z probeert X te bellen die dan zijn antwoordapparaat heeft aanstaan. Z weet dat ie dat apparaat aan de lijn kan krijgen, of dat ie de bezettoon krijgt, of dat ie een wektoon krijgt. Meer is er niet. Maar wat gebeurt er in dit scenario: Y belt net iets eerder naar X en krijgt het antwoordapparaat aan de lijn. Y spreekt in dat X hem moet terugbellen omdat Y de laatste bugs in Windows NT heeft gevonden. Terwijl Y dit doet, hoort Z de wektoon. "Mooi", denkt Z, "die zijn thuis want anders had ik wel het antwoordapparaat aan de lijn gekregen." Mis! Zodra Y zijn boodschap heeft ingesproken verbreekt het antwoordapparaat de verbinding en krijgt Z van het ene moment op de ander de congestietoon. De overgang van wektoon naar congestietoon is geintroduceerd door wissel- gesprek, en degene die dit overkomt raad ik aan de helpdesk van de PTT te bellen op 06-0402 en melding te maken van deze onlogische overgang! Dit is een van de dingen die mij het meest stoort aan wisselgesprek: de interface naar de gebruiker vertoont scheurtjes.

Veel goedkope huiscentrales kunnen geen flash doorgeven.

Anomalieën
Jawel, de PRX/A die 20 jaar geleden werd ontwikkeld door Philips. Nog miljoenen lijnen in Nederland zijn op deze bak aangesloten en het is knap dat de PRX in staat is wisselgesprek te leveren. Maar vraag niet hoe. Stel dat X in het bovenstaande scenario is aangesloten op een PRX/A. Als Z wordt doorverbonden met de centrale waarop X is aangesloten, terwijl X met Y praat, hoort X eerst een luide mechanische klik op de lijn. Ook Y hoort deze klik die het gevolg lijkt van een electrische ontlading van een circuit dat in de verbinding wordt bijgeschakeld. Deze klik maakt X en Y er op attent dat X een toontje zal gaan krijgen. Enkele tienden seconden later hoort X inderdaad de toon. Modern, he?

Ook is me een geval bekend waarbij een gebruiker die op een PRX/A is aangesloten met #43* voor de duur van 1 uitgaand gesprek wisselgesprek heeft uitgeschakeld. Na dat gesprek gevoerd te hebben belt hij een ander persoon op, maar tijdens de eerste minuten van dit gesprek blijkt hij niet bereikbaar voor derden! Wisselgesprekblokkering staat gewoon nog aan! Na enkele minuten herstelt de centrale zich en blijkt een wisselgesprek wel weer mogelijk. Vreemde technologie...

Tot slot een probleem dat zich voordoet op alle centraletypes. Als je wisselgesprek hebt, maar je belt een gratis nummer (zoals 06-0101 voor Scope gesprekken), dan blijk wisselgesprek de eerste 2 minuut 25 seconden geblokkeerd te zijn! Omdat dit voor alle centraletypes exact dezelfde tijdsduur is, lijkt het me dat het probleem niet in de implementatie van wisselgesprek zit, maar in een afwijkende afhandeling van gratis gesprekken door de PTT. Dit probleem is volgende de PTT puur technisch van aard en kan volgens de helpdesk op korte termijn ook niet worden verholpen.

Nog interesse?
Je abonneert je op sterdienst wisselgesprek door een telefoontje te plegen naar 06-0402, de telefonische helpdesk van PTT Telecom. Voor het luttele bedrag van fl.2,50 (incl. BTW) per maand is de dienst geactiveerd. Ik heb mij op deze dienst geabonneerd enkele dagen voordat de officiele introductie zou plaatsvinden. De helpdesk mevrouw had enige minuten nodig om uit te zoeken hoe een en ander moest worden ingetypt. Ondanks haar uitdrukkelijke bevestiging dat het gebruik van wisselgesprek de eerste twee maanden gratis zou zijn, verscheen op de nota die volgde toch fl.5,00 aan kosten! 06-0402 wederom gebeld, en alles is, met de nodige excuses, rechtgezet.

De informatie in 't Klaphek dient slechts een educatief doel. Gebruik van deze informatie zou strafbaar kunnen zijn. De redaktie wijst iedere verantwoordelijkheid voor gebruik door lezers van de in 't Klaphek opgenomen informatie af. De mening van een auteur weerspiegelt niet noodzakelijkerwijs de mening van de redaktie of uitgever.