[Home/Nieuws]  [Magazines]  [Meetings]  [Downloads]  [Redaktie]  [Geschiedenis]


De kranten

De Telefooncellen bij de NS (Volkskrant)
De NS gaat de telefooncellen op de perrons vervangen door een nieuw model. De cel is ruimer dan de driehoek modellen die er nu staan. Bellen vanuit deze nieuwe cellen zal een kwartje duurder gaan worden . In februari is de NS begonnen met vervangen van de oude cellen.

KNP BT wijzigt naam na conflict met KPN (NRC 11/2/97)
KNP BT, fabrikant van onder meer papier en verpakkingen, gaat zijn naam wijzigen. Dit is het verrassende resultaat van een schikking in het conflict tussen Koninklijke PTT Nederland (KPN) en KNP BT over naamsverwarring. Het papierconcern had voor de rechter juist een naamswijziging geëist van KPN. KNP BT heeft nog niet besloten wat de nieuwe naam wordt. De naamswijziging zal in de loop van volgend jaar worden doorgevoerd. KPN zal bijdragen in de kosten van de naamswijziging.

Duitse verkopers mobiele telefoons dupe eigen stunts (Telegraaf)
In Duitsland hebben een paar slimme jongens een truc bedacht om snel geld te verdienen aan het opkopen van GSM toestellen. Net als in Nederland kan je voor een symbolisch bedrag een GSM toestel kopen, maar dan moet je wel voor een bepaalde minimum periode een abonnement afsluiten.
"De truc is doodeenvoudig", zei een computertechnicus tegen het weekblad Der Spiegel. Een paar keer per maand gaat hij af op aanbiedingen van grote elektronicawinkels. Laatst kocht hij in Baden-Württemberg honderd hoogwaardige Sony-telefoons voor 1 mark per stuk, in combinatie met een abonnement. "Het zijn kerstcadeaus voor mijn medewerkers", verklaarde hij in de winkel.
Twee uur later verkocht hij de partij enkele kilometers verderop aan een telefoondealer voor 726,80 mark per telefoon. Aan de operatie houdt hij dus in eerste instantie 72.580 mark over. Daarvan moet hij wel nog één jaar lang honderd telefoonabonnementen betalen. Dat is maandelijks 49 mark per mobiele telefoon, dus 49 maal 12 maal 100 is 58.800 mark. Na de minimumperiode van één jaar zegt hij het abonnement op. Nettowinst : 13.780 mark voor een paar werk. De aanbieders van de mobiele telefoondiensten zijn de dupe omdat er gedurende het contractjaar helemaal niet wordt gebeld. Vooralsnog zijn er geen oplossingen om dit soort trucs tegen te gaan.

Telefooncentrales worden gehalveerd en Voice-Mail voor iedereen.
Als gevolg van de vorig jaar aangekondigde reorganisatie bij PTT Telecom zal het aantal telefooncentrales gehalveerd worden. Momenteel zijn er in Nederland 1300 telefooncentrales operationeel. Ook werd de nieuwe dienst 'Personal Box' aangekondigd. Iedereen krijgt een voice-mail box op zijn vaste aansluiting. Deze kan uit- of aangezet worden. "Men hoeft dus nooit meer onbereikbaar te zijn", verklaarde drs. Ben Verwaayen, algemeen directeur van PTT Telecom.

Eerste WORD '97 virus ontdekt (WebDirect #23 (Week 7-97))
Office '97 ligt nog vers in de schappen bij de computer-winkels en nu al is het eerste specieke Word '97 virus ontdekt. Merkwaardig genoeg verspreidde Microsoft zelf het virus via haar website.
De ontdekking werd gedaan door 'office goeroe' Woody, uitgever van Woody's Office Watch. Het al langer bekende Wazzu virus zat verscholen in een macro die als attachment bij een word '97 document was bijgevoegd. Dergelijke macro-virussen werken vaak alleen in specifieke versies van de Microsoft programma's. Gebruikers van oudere office versies hoeven zich dus geen zorgen te maken. Personen die het bestand revcodes.exe van de Microsoft site hebben gedownload wel! Overigens heeft Microsoft meteen na de ontdekking het bestand van de website gehaald. Het Wazzu-virus is relatief onschuldig maar wel lastig te verwijderen. Het virus draait woorden om aan het einde van een document of typt op verschillende plekken in een opgemaakt document 'WAZZU'.
In tegenstelling tot wat vaak gedacht wordt kunt u via het internet geen virussen oplopen door het downloaden van tekst-bestanden of e-mail berichten. In dit specifieke geval was er echter een attachment bijgevoegd (de macro) die wel hele nare dingen kan aanrichten. Zo kunnen er d.m.v. een macro bestanden van uw schijf gewist worden of kunnen kwaadwilligen uw schijf laten 'dichtslibben'. Alle bestanden die als attachment bij een e mail bericht zijn gevoegd kunnen hetzelfde aanrichten als u besluit deze te draaien.

De organisatie die verantwoordelijk is voor het identificeren van macro computervirussen, CARO, heeft het virus inmiddels officieel 'erkend' en de naam 'W97M.Wazzu.A' gegeven. Indien u vreest dat u geïnfecteerd bent kunt u de website van WOPR bezoeken. Daarop vindt u een tien-stappen methode om het virus te verwijderen.

http://www.microsoft.com
http://www.wopr.com/

Catch (Telescope 4.96)
Met Catch, een nieuwe dienst van PTT Telecom voor zakelijke gebruikers, is het mogelijk om zonder abonnementskosten altijd direct bereikbaar te zijn. Via een kleine ontvanger kan de gebruiker zowel numerieke berichten als Voicemail-berichten ontvangen. De berichten kunnen via een gewone telefoon worden doorgegeven. De ontvanger wordt via een geluids-, licht-, of trilsignaal gewaarschuwd dat er een bericht is. Heeft iemand een telefoonnummer doorgegeven, dan verschijnt dat meteen op het display. Betreft het een Voicemailbericht, dan kan de Catch-abonnee zijn of haar Voicemail-box bellen om het ingesproken bericht te horen. De Catch-gebruiker kan kiezen uit verschillende abonnementen. Bij een zogenaamd 0-abonnement zijn geen abonnementskosten verschuldigd en zijn de kosten van de oproep (F1,25 excl. BTW) geheel voor rekening van de beller. Bij een maand- of jaarabonnement (resp. F10,95 en F109,50 excl. BTW) zijn de kosten F0,70 per oproep. De Catch-ontvangers zijn verkrijgbaar bij Business Center, Primafoon en bij officiële dealers van PTT Telecom. Na aanschaf van een Catch-apparaat krijgt men gratis een nummer toegewezen.

Nieuwe domeinnamen vrijgegeven (WebDirect #23 (Week 7-97))
Aan de schaarste van domeinnamen lijkt een voorlopig einde te komen door het uitkomen van nieuwe extensies. Zeven nieuwe mogelijkheden zijn toegevoegd aan de al bestaande .com, .org, .net en landenextensies.
De volgende domeinnamen zijn door het International Ad Hoc Committee (IAHC) vrijgegeven:
.firm   > voor bedrijven
.store  > voor web winkels
.web   > voor aan het WWW gerelateerde activiteiten
.arts   > voor cultuur en entertainment
.rec   > voor recreatie-activiteiten
.info   > voor informatiediensten
.nom   > voor prive-namen
Het is de verwachting dat de nieuwe top-domeinen binnen zes weken ook daadwerkelijk geregistreerd kunnen worden. Naast de domeinnamen zullen ook de bedrijven die tot de registratie gerechtigd zijn uitgebreid worden tot 28. Nu wordt dit in Amerika (en ook Nederland) nog door één organisatie gecoördineerd. Over dezemonopolie-positie is in de loop der jaren veel ergernis ontstaan.

http://www.iahc.org
http://www.netnamesusa.com/iahc.html

Europees alarmnummer 112
Vanaf 1 maart 1997 is het in heel Nederland mogelijk om via het nummer 112 politie, brandweer of ambulance te bereiken. Het alarmnummer 112 is nu al in verschillende andere landen in gebruik en zal uiteindelijk in heel Europa worden ingevoerd.
Voor de introductie dienen telefooncentrales, bedrijfscentrales, informatiesystemen en randapparatuur te worden aangepast. Alle netten(vast en mobiel) moeten 112 kunnen herkennen, zodat mensen in nood meteen bij het goede aanspreekpunt terechtkomen.
Tijdens de introductie kreeg de meldkamer van regio Haaglanden soms 50 tot 60 telefoontjes per minuut. De meeste mensen wilden alleen even weten of het nieuwe nummer werkte. Daarom heeft PTT Telecom het testnummer 129 aangemaakt.
Omdat veel grote bedrijfscentrales geen driecijferig nummer kennen, zal PTT Telecom met gebruikers contact opnemen om wijzigingen in de apparatuur aan te brengen. Tot 1 september 1997 blijft het oude Nederlandse nummer 06-11 (vanaf 1-1-'97 0800-11) gewoon bereikbaar.

Grijs informatiecircuit ontfutselt gegevens bedrijven en personen (Landelijke dagbladen / 05-02-1997)
DEN HAAG (GPD) - Werknemers van banken die telefonisch aan onbekende derden informatie geven over rekeningen en financiële transacties? Politiemensen die rustig over een al dan niet crimineel verleden vertellen van meneer of mevrouw? Uitkeringsinstanties die zo maar aangeven welke uitkering iemand heeft en hoe hoog die is?
Het gebeurt allemaal.
Het is het grijze informatiecircuit waarin zogenoemde 'handels informatiekantoren' zich bewegen. Instellingen die op verzoek gegevens verzamelen over bedrijven en personen. Soms om na te gaan of een onderneming betrouwbaar genoeg is om zaken mee te doen. Maar veel vaker om vorderingen te kunnen innen of verhaal te halen bij particulieren. De branche bestaat uit een kleine negentig bedrijven waar ongeveer achthonderd mensen werken. Het precieze aantal staat niet vast want er zitten veel 'freelancers' onder.
De Registratiekamer deed onlangs een onderzoek in het wereldje, "Je broekt zakt af van verbazing", aldus een betrokkene. "De kantoren spelen in op de naïviteit van degene die de informatie moet leveren. Doe persoon wordt dan uitgemolken. Maar wanneer gaat dat zo ver dat iemand in feite wordt uitgelokt een strafbare handeling te plegen? De informatie mag immers niet worden gegeven."
In de zucht naar gegevens dit niet zomaar in openbare registers te vinden zijn, wordt geen middel geschuwd. Medewerkers van de bureaus doen zich door de telefoon voor als iemand anders, een ambtenaar bijvoorbeeld. Of als een ondernemer die even een rekeningnummer moet natrekken. Het schermen met een 'bekende' en grote 'nep'-opdrachtgevers wil ook wel eens lukken.
Er zijn echter ook andere wegen om inlichtingen te verzamelen. Een computerbestand binnendringen. Post uit brievenbussen halen. Mensen observeren of afluisteren. Buren, familie, vroegere partners en werkgevers benaderen. Of het opzoeken van 'oude' vrienden bij politie en justitie. Bij de brancheorganisatie NVH haast secretaris J. Middendorp zich de geconstateerde praktijken als onacceptabel te bestempelen. De NVH heeft dertien leden. Allemaal grotere kantoren waarvan vijf zich bezighouden met bedrijfsinformatie. De rest richt zich op 'consumentinformatie' zoals dat in de branche heet.
Buiten de NVH zijn er nog 74 kantoren actief, vrijwel allemaal kleine bedrijven die zich richten op het verkrijgen van gegevens over individuen. "Ik sluit niet uit dat de door de Registratiekamer gesignaleerde praktijken daar voorkomen", stelt Middendorp.

DCS-1800 consortium Enertel rond (Automatiserings gids #4 / 24-01 1997)
Enertel heeft aangekondigd dan ABN AMRO en de Engelse mobiele telecomaanbieder Orange partner worden in het consortium dat de samenwerkende energiebedrijven en kabelexploitant Casema hebben opgericht om mee te dingen naar de DCS-1800 mobiele telefoonlicentie die in maart dit jaar zal worden geveild. Eerder was al bekend gemaakt dat Enertel zou samenwerken met DeTe, de dochteronderneming van Deutsche Telekom.

Hackers kraken bankrekening (Daily Planet #4.87 07-02-'97)
Hackers van de Duitse Chaos Computer Club zijn in staat om met behulp van ActiveX (het nieuwste snufje van Microsoft) bankrekeningen van particulieren te plunderen, meldt PC Week. ActiveX is het antwoord van Microsoft op de programmeertaal Java en stelt gebruikers in staat programma's toe te voegen aan homepages. De techniek is al eerder bekritiseerd vanwege de veiligheidsrisico's die het met zich mee brengt.
De hackers zouden in staat zijn met behulp van ActiveX de software voor het elektronisch bankieren die op de harddisk van de nietsvermoedende gebruiker staat, dusdanig te manipuleren dat er geld wordt overgemaakt naar een bepaalde rekening. De hackers hebben de techniek in
een televisieprogramma gedemonstreerd. De Chaos Computer Club stamt uit de jaren tachtig en heeft een hele rits onthullingen op haar naam staan. Zo toonde de groep in 1987 aan dat het kinderspel was om de computers van het Pentagon binnen te dringen.

http://www.pcweek.com/news/0203/06ehack.html
http://berlin.ccc.de/

Boete via Internet (Telegraaf 19-02-1997)
Geldboetes kunnen binnen afzienbare tijd via Internet worden betaald. Het Centraal Justitieel Incasso Bureau (CJIB) werkt momenteel aan een 'boete-pagina' op Internet. Het CJIB is belast met het innen van geldstraffen die door de rechter zijn opgelegd of die bij verkeersovertredingen worden gegeven. Verwacht wordt dat het betalen van boetes via het wereldwijde computernetwerk in de loop van dit jaar mogelijk zal zijn. Het ministerie van Justitie onderzoekt nu nog hoe de incasso-site op Internet kan worden beveiligd.

Oorlog tussen Chipknip en Chipper lijkt voorbij (Telegraaf 19-02-1997)
De nu al ruim een jaar durende oorlog tussen de uitgevers van de chipkaarten Chipper en de Chipknip lijkt voorbij. De kans is zeer groot dat beide partijen, de Postbank en PTT Telecom (Chipper) en de gezamenlijke banken (Chipknip), binnenkort weer om de tafel gaan zitten om over samenwerking op het gebied van infrastructuur te gaan praten.
"De kaarten zijn geschud", stelde G. Ketelaar van PTT Telecom op het congres 'Doorbraak van de Chipcard'. "Elke partij bedient zijn klant met een gratis kaart. Oorlog valt er dan ook niet meer te voeren. Integendeel, samenwerking tussen de verschillende partijen is hard nodig", meende hij.De gezamenlijke banken en de combinatie Postbank/PTT Telecom zijn inmiddels bereid om met elkaar van gedachten te wisselen. In een ontspannen sfeer spraken Ketelaar en zijn concurrent mr.drs. G. Hartsink van ABN Amro met elkaar over een mogelijke samenwerking. "Het is absoluut nu de tijd om zaken te doen met partijen over multifunctionaliteit. De terminals moeten op elkaar worden afgestemd", meende Hartsink. Een woordvoerder van de gezamenlijke banken voegde hieraan toe dat de toenaderingspoging van PTT Telecom als "heel interessant" wordt beschouwd. "Het gaat goed met de Chipknip. We hebben geen behoefte meer aan een publicitaire kaalslag via de media", aldus de zegsman.
Volgens PTT Telecom wordt er weer gepraat tussen de Chipper en Chipknip-partijen. "Elke keer als ik ergens iemand tegenkom van de gezamenlijke banken, wordt er met elkaar overlegd. Weglopen is er nietmeer bij." Tijdens een in vorig jaar oktober door het Nationaal Chipkaart Platform gehouden conferentie probeerden beide partijen elkaar nog de loef af te steken met nieuwe chipkaart apparatuur en vlogenonaardige opmerkingen over en weer. Ook in de maanden daaraan voorafgaand waren de partijen met elkaar in een hevige strijd verwikkeld. Oorzaak hiervan was het besluit van de Postbank eind 1995 uit het Chipknip-project met de gezamenlijke banken te stappen en zelf met PTT Telecom een multifunctionele Chipper te gaan ontwikkelen.
Maar waar het volgens PTT Telecom nu om draait is de massale implementatie en acceptatie van de chipkaart in Nederland. De verspreiding van de 12 miljoen Chipknippen en 6 miljoen Chippers zal naar verwachting geen probleem opleveren. Maar dat geldt niet voor de acceptatie van de kaarten. Uit een recent onderzoek van de EO bleek bijvoorbeeld dat tweederde van de Nederlands niet echt zit te wachten op de elektronische portemonnee, waarmee ook bijvoorbeeld zegeltjes worden gespaard. "We hebben dus een paar obstakels te overwinnen", aldus Ketelaar. Volgens hem zitten consumenten niet te wachten op terminals waarop alleen de Chipper of de Chipknip kan worden gebruikt. Beide chipkaartpartijen hebben er inmiddels wel voor gezorgd dat de betaalterminals bij winkeliers de twee elektronische portemonnees accepteren. "Nu is het zaak om gezamenlijk slimme diensten te ontwikkelen die de consument stimuleren om van de kaart gebruik te maken", aldus Ketelaar.
De Chipper, die vanaf maart in Nederland wordt verspreid, kan bijvoorbeeld in telefooncellen worden opgeladen. Dat kan niet met de Chipknip van de gezamenlijke banken. Maat Ketelaar schat in dat eind dit jaar ook dat is geregeld.
"Het is voor ons niet meer een kwestie van niet willen uit concurrentieoverwegingen, maar het is nu een kwestie van zowel de hardware als de software in die telefooncellen aanpassen, zodat ook met de Chipknippen kan worden gebeld."
Daarnaast zijn de Postbank en PTT Telecom bereid om ook op het gebied van het thuisgebruik samen te gaan werken. "De gezamenlijke banken hebben niet de kennis, die wij in huis hebben over hoe je zoiets op een chipkaart moet toepassen. Die kennis willen wij hen graag leveren. Het gaat erom dat we straks niet komen te zitten met apparatuur waar je thuis alleen de Chipknip of alleen de Chipper mee kunt opladen en internet mee op kan.", aldus Ketelaar, die erkent dat PTT Telecom daarbij graag een bemiddelingsrol wil spelen. "Ook met de Chipknip kunnen telefoontikken worden gemaakt en dat komt ons dus goed uit."

Gratis winkelen met creditcard op Internet (LC 22-02-97)
Gebruikers van het Internet kunnen met behulp van een eenvoudige handleiding duizenden niet bestaande creditcards in het leven roepen. Daarmee kunnen ze onbeperkt gratis winkelen op Internet. Dat heeft het tv-programma Netwerk aangetoond.
Krakers van computersystemen, zogenoemde hackers, hebben de toegangscodes van internationale banken gekraakt. Hun kennis bieden ze aan op Internet, waardoor 70 miljoen gebruikers van dit computernetwerk daar kennis van kunnen nemen. De programmamakers lieten met behulp van zo'n niet bestaande kaart een bloemetje naar hun redactie sturen.
De Delftse hoogleraar informatica prof. I. Herschberg zei dat de oorzaak is te vinden in de sterk verouderde computersystemen van de creditcardmaatschappijen. "De kwaliteit van de beveiliging is vaak knudde en in het beste geval matig", aldus de hoogleraar.
Volgens hem kunnen een paar duizend vakbekwame en vastberaden computeraars "de wereldeconomie aardig op stelten zetten of misschien wel stilleggen". De remedie is volgens hem een totaal nieuwe opbouw van het systeem, wat minimaal drie jaar vergt en onschatbare kosten met zich meebrengt. De creditcardmaatschappijen Visa en Eurocard/Mastercard kondigen maatregelen
aan om de fraude uit te sluiten. Een anonieme finse hacker zei daarop geringschattend: "Dat zeggen ze alleen maar om hun klanten gerust te stellen. Geen enkel systeem is echt veilig."

Beller toets telefoonbedrijf (LC 22-02-97)
Met het intoetsen van vier cijfers kan de consument binnenkort kiezen via welk telefoonbedrijf hij wil bellen: PTT Telecom of een van de nieuwe concurrenten. Vanaf 1 juli krijgt de PTT er twee concurrenten bij op de markt voor 'vaste' telefonie. Het gaat om Telfort, het samenwerkingsverband van de NS en Britisch Telecom, en om de energiebedrijven die landelijk samenwerken in Enertel. De beller kan kiezen voor het telefoonbedrijf met de voordeligste aanbiedingen. Daarvoor moet hij simpelweg een viercijferig numer intoetsen. De eerste twee cijfers zijn altijd dezelfde, met de laatste twee kan hij in kiezen uit maximaal 99 verschillende aanbieders.

XS4all nu ook in België (XS4all)
XS4ALL Internet neemt per 1 maart de activiteiten over van de in Gent gevestigde Belgische provider Hookon vzw. Hookon startte ongeveer 2 jaar geleden als de eerste Belgische provider voor particulieren. Hookon had daarbij een geslaagd voorbeeld: XS4ALL Internet in Nederland. Hookon zag ooit het levenslicht als initiatief van een groep studentenvrienden en groeide uit tot een volwaardig bedrijfje. Toen het voor het Hookon-bestuur duidelijk werd dat het lastig werd om als kleine provider tussen de grotere toch nog die kwaliteit te bieden die het nodig achtte, besloot het aan te kloppen bij zijn grote voorbeeld over de grens: XS4ALL Internet bv. XS4ALL Internet biedt ook in België een ruim assortiment diensten aan zowel particuliere als zakelijke klanten. Op beide inbelpunten, in Gent en Aalst, kan men inbellen via modem en ISDN. Nederlandse XS4ALL-klanten kunnen ook in Belgie van hun account gebruik maken, en vice versa.

http://www.xs4all.be

Opvolger Internet miljoen keer sneller (Daily Planet)
NGI staat voor Next Generation Internet en moet in 2002 gebruiksklaar zijn. Het nieuwe netwerk, dat onder meer door de NASA ontwikkeld wordt, zou een miljoen keer sneller moeten zijn dan het huidige net, meldt Newsbytes. Overigens moeten er dan tegen die tijd wel modems (en computers) beschikbaar zijn die dergelijke snelheden kunnen verwerken.

http://www.nbnn.com/

Hackers opnieuw naar de polder (Daily Planet)
Deze zomer vindt er wederom een internationale hackers-manifestatie plaats in Nederland. `Hacking In Progress` (HIP) wordt de lang verwachte opvolger van `Hacking at the End of the Universe` die in augustus 1993 in de Flevopolder werd gehouden, de grootste hackers-bijeenkomst ooit. HIP wordt weliswaar wederom gehouden in de Flevopolder maar niet op het vertrouwde ANWB-parkeerterrein. De ANWB weigert HIP onderdak te verlenen omdat er over de vorige bijeenkomst, "nogal wat commotie is ontstaan in de nationale en internationale media," zo staat in een op de HIP-site te vinden afwijzingsbrief van de ANWB. De HEU was een mijlpaal in de hackersgeschiedenis, onder meer omdat de organisatoren er in slaagden de afgelegen camping geheel op Internet aan te sluiten in een tijd dat dergelijke verbindingen nauwelijks voorradig waren. Ter informatie heeft de Daily Planet-redacteur enkele van zijn Volkskrant-artikelen over de HEU online gezet. HIP heeft een mailing-list die geïnteresseerden op de hoogte houdt van nieuwe ontwikkelingen. Daarnaast worden gebruikers gevraagd mee te denken over mogelijke onderdelen voor dit mega evenement. De manifestatie wordt gehouden van 8-10 augustus.

http://www.hip97.nl/
http://home.pi.net/~fvjole/artikelen/Volkskrant/1993/heu.html

De informatie in 't Klaphek dient slechts een educatief doel. Gebruik van deze informatie zou strafbaar kunnen zijn. De redaktie wijst iedere verantwoordelijkheid voor gebruik door lezers van de in 't Klaphek opgenomen informatie af. De mening van een auteur weerspiegelt niet noodzakelijkerwijs de mening van de redaktie of uitgever.