[Home/Nieuws]  [Magazines]  [Meetings]  [Downloads]  [Redaktie]  [Geschiedenis]


Coinvox 5
door Sir Listerique

Inleiding
In deze serie zullen we een aantal munttoestellen behandelen waarin wordt beschreven hoe deze werken en wat zoal de opties zijn op de desbetreffende toestellen. Vaak heeft de ontwerper, zoals bij de meeste systemen, 'hidden features' verstopt. Of er zijn gewoon domweg 'bugs' ingeslopen, waar weinig mensen van op de hoogte zijn.

Algemeen
De Coinvox 5 is een munttoestel dat kan worden aangesloten op iedere willekeurige telefoonaansluiting. Doordat dit toestel een interne tijdtelling (wellicht met een magneet te storen?) heeft is het mogelijk om zelf de tarieven vast te stellen. Standaard zijn de PTT Telecom tarieven ingesteld. Er hoeft pas geld ingeworpen te worden als een verbinding tot stand is gekomen. Het toestel slikt kwartjes, guldens, rijksdaalders en vijfgulden munten. Verder wordt er geen geld geretourneerd. Het is zowel mogelijk om dit toestel als betaaltelefoontoestel dan wel als prive-toestel te gebruiken.

Telefoneren
Bij veel munttelefoons moet dit geen probleem opleveren. Echter dit model is ietwat krakkemikkig van opzet. Dus een klein beetje uitleg hierover kan geen kwaad.

  • Neem de hoorn van het toestel.
  • Het display vermeldt : KIES NU
  • Kies het gewenste nummer. De gekozen cijfers verschijnen in het display. Ook wordt de minimum-inworp getoond. Het is dus mogelijk om voor de eigenaar van dit toestel een minimum-inworp (toeslag) in te programmeren. Hier wordt dus vaak gebruik van gemaakt. Gooi echter pas geld in nadat de verbinding tot stand is gebracht! Indien u wel voor beantwoording geld ingooit, zal de CoinVox 5 het gesprek als begonnen beschouwen, en volgens de ingeprogrammeerde tariefinstellingen het krediet verlagen.

Zodra het gesprek wordt beantwoord:

  • Werp geld in. Als u te lang wacht zult u worden gewaarschuwd door pieptoon-tjes en zal het display gaan knipperen.
  • In het display kunt u uw krediet aflezen. Zodra het krediet nul nadert, zult u, op het moment dat u nog 10 seconden spreektijd hebt, worden gewaarschuwd door pieptoontjes en een knipperend display.

Het toestel kan GEEN geld retourneren, houd hiermee rekening bij korte vervolg.

De vier funtietoetsen
[Seriegesprek] :
Als u na het eerste gesprek een tweede gesprek wilt maken, leg dan niet de hoorn op het toestel, maar:

  • Druk op [Seriegesprek
  • Het resterende krediet blijft staan en dient na beantwoording eventueel te worden aangevuld tot aan de minimale inworp is voldaan.
  • Kies opnieuw een nummer zoals hiervoor beschreven.

[Nummerherhaling] :
U kunt het laatstgekozen nummer opnieuw kiezen door achtereenvolgens op [Seriegesprek] en [Nummerherhaling] te drukken. Zodra de hoorn is neergelegd, is het laatstgekozen nummer gewist.

[Nummergeheugen] :
Het is mogelijk om 10 vooraf geprogrammeerde nummers te kiezen. Dit programmeren is voorbehouden aan de eigenaar, sorry! In iedergeval is het altijd wel leuk om te kijken of er nummers ingeprogrammeerd zijn. Zo is het dus mogelijk om ingeprogrammeerde geheugennummers te bestemmen voor gratis gebruik.

  • Neem de hoorn van het toestel
  • Druk op [Nummergeheugen] en kies vervolgens een geheugenplaats (0 t/m 9)
  • Het geprogrammeerde nummer wordt gekozen en getoond op het display

[Flash] :
De flash-toets [RR] werkt alleen op bedrijfscentrales die geschikt zijn voor doorverbinden met een flash-signalen.

Prive-gesprek (zonder geldinworp)
Dit is natuurlijk de ultieme optie voor een phreak! Voor deze optie heb je uiteraard wel een 4 cijferige pincode nodig. Wellicht maak je een hele goede kans met defaults of de laatste 4 cijfers van het telefoonnummer op dat toestel of iets dergelijks.
Hoe werkt het :

  • Neem de hoorn van het toestel
  • Druk op [#]
  • Kies de pincode (4 digits)
  • PRIVE GESPREK verschijnt op het display
  • Kies het gewenste nummer

Na beantwoording hoeft u geen geld in te werpen. Zodra de hoorn wordt opgelegd, is het toestel weer in de normale betaaltoestand. Als u echter op [seriegesprek] drukt kan een volgend gesprek ook zonder geldinworp worden gevoerd.

Blokkeringen
Jawel, de ontwerpers hebben er rekening mee gehouden. De CoinVox 5 kan worden geblokkeerd voor het aanvragen van gesprekken via het telefoonnummer 06-0410. Gewoon even uitproberen dus. Mocht je het willen weten, als u uw eigen huisaansluiting laat afsluiten voor internationaal verkeer dan is het dus ook niet mogelijk om via de 06-0410 operator een gesprek aan te vragen.

Noodnummer 06-11
Voor het bellen van 06-11 moet betaald worden tenzij 06-11 door de eigenaar als geheugenplaats is ingeprogrammeerd en hij dit als gratis nummer heeft ingesteld.

Inkomend gesprek
De CoinVox 5 zendt na beantwoording van een inkomend gesprek de zogenaamde betaaltelefoon herkenningstoon* uit. Dit om gesprekken, aangevraagd via de operator, te voorkomen. Het is voor de eigenaar mogelijk om deze uit te schakelen. Zoals je inmiddels wel hebt begrepen bevat dit toestel tal van opties waar de eigenaar rekening mee moet houden. Vergeet niet dat zo'n instructieboek van de telefoon vaak abracadabra voor de beste man is, en dat hij lang niet zo technische onderbouwd is als u. Derhalve kan het gewoon voorkomen dat opties worden 'enabled' of juist 'disabled'.

Voor de rest zit er nog een beveiliging op om de zogenoemde 'home country-direct'-nummers te blokkeren. Deze methode gaat nogal ruw, omdat alle 06-022 nummers worden geblokkeerd.

*) PTT Telecom kan niet garanderen dat alle operators in de gehele wereld deze toon herkennen en ernaar handelen. PTT Telecom kan voor ongeautoriseerd bellen niet aansprakelijk worden gesteld.

De informatie in 't Klaphek dient slechts een educatief doel. Gebruik van deze informatie zou strafbaar kunnen zijn. De redaktie wijst iedere verantwoordelijkheid voor gebruik door lezers van de in 't Klaphek opgenomen informatie af. De mening van een auteur weerspiegelt niet noodzakelijkerwijs de mening van de redaktie of uitgever.