[Home/Nieuws]  [Magazines]  [Meetings]  [Downloads]  [Redaktie]  [Geschiedenis]


Bellen met cellen
door Dr. Phrankenstein & Soundtracer

Nederland telt momenteel zo'n 18.000 telefooncellen. Elke dag komen er wel tien bij. De cellen komen voor in vele smaken; de zilverkleurige munttelefoon is de oudste en de Landis & Gyr kaarttelefoon is de meest voorkomende. In het straatbeeld verscheen recentelijk de zogenoemde `Paalfoon' (een kaarttelefoon van Landis & Gyr die in een paaltje is gepropt). Verder is er voor bedrijven, instellingen en horecagelegenheden de VOX-serie. Deze serie wordt elders in dit nummer behandeld.

De telefoon
In wezen is een openbare telefoon niet veel meer dan een gewone huis-tuin-en-keuken telefoon: naast een hoorn en tiptoetsen heeft hij ook een bel. De lijn waarop de telefoon is aangesloten heeft een telefoonnummer en beschikt over de standaard faciliteiten, zoals testnummers en sterdiensten.

Geheim
De gebruikelijke taktiek van de PTT is te zeggen dat cellen geen nummer hebben. Buitenlandse PTT's liegen op dit punt minder en vermelden het nummer op het toestel. Omdat wij bij 't Klaphek niet van leugens houden publiceren wij alvast de nummers van meer dan 1000 willekeurig gekozen openbare telefoons in Nederland.

Gebruiksaanwijzing
De lijst met nummers is alfabetisch gesorteerd op celcode. De celcode bestaat uit een twee-letterige districtscode (zie onderstaande tabel) en een volg-nummer. Dit volgnummer kan gevonden worden op de gebruiksaanwijzing in de cel. De lokatie-aanduiding die ook in de cel staat vermeld, is summier. Daarom hebben wij voor je de naam opgezocht van de hoofdverdeler waarop de cel is aangesloten. Een lijst met hoofdverdelers kan je vinden in Hack-Tic 22/23.

District Afkorting
Amsterdam AD
Arnhem AH
Breda BD
's-Gravenhage GV
Groningen GN
Haarlem HM
Hengelo HG
's-Hertogenbosch HT
Leeuwarden LW
Maastricht MT
Rotterdam RT
Utrecht UT
Zwolle ZW

De lijn
Niet alle nummers in deze lijst blijken belbaar. Sommige telefoons hangen aan een `enkel'-gerichte lijn. Wordt een dergelijke lijn gebeld dan volgt onherroepelijk de S.I.T. (Standaard Informatie Toon) of een gesproken foutmelding.  Wij hebben gemerkt dat de PTT het aantal enkelgerichte lijnen van cellen aan het uitbreiden is. Andere telefoons hebben een groepsnummer. Bij deze faciliteit delen een aantal telefoonlijnen hetzelfde nummer. Of groepsnummers zijn toegepast hangt af van de centrale waarop het toestel is aangesloten.

Bellen naar cellen
Kaart- en muntcellen reageren verschillend op binnenkomende gesprekken. Muntcellen nemen doorgaans op met autodiagnose. Bij de autodiagnose hoor je eerst een aantal keer toontje A gevolgd door een aantal keer toontje B, dit gebeurt drie keer achter elkaar. In tabel 2, die wij uit Hacktic 9/10 hebben overgenomen, kan je nu opzoeken wat de muntcel je probeert te vertellen. Tijdens de diagnose kan de beller horen wat er rond het toestel wordt gezegd. Kaartcellen veraden een binnenkomend gesprek altijd door het laten knipperen van de tekst `Neem hoorn op'. Als de PTT-monteur de elektronische bel niet heeft 'gedisabled' maken ze ook nog herrie. Na opname volgt op het display de tekst 'Binnenkomend gesprek' en op de lijn zijn `mating penguins' te horen. Deze paargeluiden zijn waarschuwingstonen voor operators die dan weten dat collectgesprekken naar dit nummer uit den boze zijn. Of de PTT zijn Collect-Call computer even goed heeft geïnstrueerd moet je zelf maar uitzoeken. Ligt de hoorn van de haak tijdens een oproep, dan hoort de beller geluiden uit de omgeving van de telefoon.

  A (1) B (#)
1 tsl in bedrijf, alles OK geldbak 0...1/3 gevuld
2 een kanaal is gestoord geldbak 1/3...2/3 gevuld
3 beide kanalen zijn gestoord geldbak 2/3...3/3 gevuld
4 geen verkeer geldbak vol
5 X geldbak gejat
6 X geldbakcontrôle niet geldig

Hulde!
Wij willen de volgende personen bedanken voor hun medewerking aan dit artikel: Listerique, Natas, Dev/Null, Trailfinder, Bad Boy, Attila,  The KRW,Griffin, VV/Focus.

Bijlage
Lijst met nummers

De informatie in 't Klaphek dient slechts een educatief doel. Gebruik van deze informatie zou strafbaar kunnen zijn. De redaktie wijst iedere verantwoordelijkheid voor gebruik door lezers van de in 't Klaphek opgenomen informatie af. De mening van een auteur weerspiegelt niet noodzakelijkerwijs de mening van de redaktie of uitgever.